Nem szeretnél rétest készíteni, mert úgy érzed, hogy túl sok gond van vele? Akkor készíts rétestortát! Ennek elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a hagyományos rétesé, és sokkal kevesebb az esélyed arra, hogy elrontsd. Lássuk, hogyan készül ez a klasszikus új köntösben!

Hozzávalók

AZ ÉLESZTŐS TÉSZTÁHOZ

  • 220 ml langyos tej
  • 80 g cukor
  • ½ kocka friss élesztő (kb. 21 g)
  • 500g búzaliszt 
  • ½ teáskanál só
  • 1 tojás (M méretű)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 100 g folyékony vaj
  • Egy kis vajat a tepsihez
  • Egy kis liszt a tészta gyúrásához

A KRÉMHEZ

  • 280 g Búzaliszt (550-es típus)
  • 140 g puha vajat
  • 140 g Cukor
  • 1 csipetnyi Só

Elkészítés

A langyos tejet és a cukrot összekeverjük. Az élesztőt belemorzsoljuk, és keverés közben felengedjük. Adjuk hozzá a lisztet, a sót, a tojást, a vaníliakivonatot és az olvasztott vajat, és a legmagasabb fokozaton dolgozzuk egy konyhai robotgép tésztakampójával körülbelül 8 percig, hogy sima tésztát kapjunk.

Az élesztős tésztából golyót formálunk, és lefedve, tiszta tálban, meleg helyen kelesztjük kb. 60-90 percig, amíg a tészta legalább a duplájára nem nő. Közben a krémhez  keverjük össze a lisztet, a vajat, a cukrot és a sót, és gyúrjuk ezeket össze.

Enyhén zsírozzuk ki a tepsit (39 x 26 x 4 cm)! Az élesztős tésztát kivesszük a tálból, és enyhén lisztezett munkalapon újra átgyúrjuk. Ezt követően, a tésztát a kivajazott tepsiben egyenletesen kinyújtjuk.

A nyújtott lapra rakjuk a vajas keveréket, és lefedve még 20-30 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra felső/alsó hőfokon (légkeveréses sütő esetében 160 fok). Süssük aranybarnára a morzsás süteményt az előmelegített sütőben, körülbelül  22 perc alatt.

via